Werking

Seniors (vanaf 19 jaar) & Masters

Algemeen

ARAC biedt een volledig trainingsprogramma ter voorbereiding op cross- of pistewedstrijden voor seniors en masters. Het programma wordt verzorgd door een aantal toegewijde trainers die met hun ruime ervaring iedere atleet individueel en in groep begeleiden.

Leeftijdsgroepen en disciplines

We onderscheiden de volgende categorieën per leeftijdsgroep:

Categorie Leeftijd
Seniors vrouwen Vanaf de 19e verjaardag
Masters vrouwen +35 Vanaf de 35e verjaardag
Masters vrouwen +45 Vanaf de 45e verjaardag
Masters vrouwen +55 Vanaf de 55e verjaardag
Seniors mannen Vanaf de 19e verjaardag
Masters mannen +35 Vanaf de 35e verjaardag
Masters mannen +45 Vanaf de 45e verjaardag
Masters mannen +55 Vanaf de 55e verjaardag

De atleten beoefenen tijdens het gehele jaar diverse korte en lange (loop)afstanden. In de winterperiode (oktober-maart) worden voor de seniors aanvullend kracht- en stabilisatieoefeningen aangeboden. In het zomerseizoen (april-september) worden kampnummers aan het programma toegevoegd.

Trainers Peter Wynen en Staf Vandendungen begeleiden de cross- en pistelopers. Peter leidt trainingen van seniors vrouwen. Staf verzorgt de spurttrainingen. Verder begeleidt hij looptrainingen van de seniors mannen.  

Trainingsprogramma

Afhankelijk van de (loop)ervaring en gewenste trainingsintensiteit bieden de ARAC-trainers verschillende programma’s aan.

Peter Wynen: >2 keer per week trainen; cross- en pistelopers

Trainer Peter Wynen traint lopers die minimaal twee maal per week trainen en zich voorbereiden op wedstrijden in de cross of op de piste, zowel indoor als outdoor. Bij voorkeur zijn dit lopers die willen doorgroeien naar drie of vier maal per week trainen. Dit kunnen beginnende lopers zijn of lopers waarvoor vaker trainen (tijdelijk) niet mogelijk is.

Peter Wynen

Peter Wynen

Het programma van Peter:

Categorie Geslacht Trainingsdagen Uren Type trainingen Periode Locatie
Seniors V Dinsdag / Donderdag 19u00-20u30 Looptraining Gehele jaar Sportpark Heikant Arendonk
Maandag 19u00-20u30 Looptraining April-September Piste Stadspark Turnhout

Tijdens de training beoefent de atleet duurtraining, interval en tempo trainingen om capaciteit en vermogen op te bouwen: zowel aeroob als anaeroob. We trainen minimaal twee en soms drie keer in de winter. In de zomer steeds drie begeleide trainingen in groep. De rest van de training vindt plaats op individuele basis. Doelstelling is om op basis van de training deel te nemen aan wedstrijden, vooral aan de interclubs en kampioenschappen.

Staf Vandendungen: >4 keer per week trainen; cross- en pistelopers

Trainer Staf Vandendungen traint lopers die minimaal vier maal per week trainen en zich voorbereiden op wedstrijden in de cross of op de piste, zowel indoor als outdoor. De lopers in deze groepen moeten minimaal twee jaar loopervaring hebben en minstens één uur kunnen lopen aan een rustig tempo.

Staf Vandendungen

Staf Vandendungen

Het programma van Staf:

Categorie Geslacht Trainingsdagen Uren Type trainingen Periode Locatie
Seniors M Dinsdag / Donderdag 19u00-20u30 Looptraining Gehele jaar Sportpark Heikant Arendonk
Maandag 19u00-20u30 Looptraining April-September Piste Stadspark Turnhout
Seniors M + V Dinsdag / Donderdag 19u00-20u30 Spurttraining Gehele jaar Sportpark Heikant Arendonk
Maandag 19u00-20u30 Spurttraining April-September Piste Stadspark Turnhout
M + V Vrijdag 19u00-20u45 Stabilisatie / kracht Oktober-Maart Sporthal St. Clara College Arendonk
M + V Zondag 10u00-11u30 Loop / krachttraining Crossloze zondagen > winter Verschillende locaties

Tijdens de training beoefent de atleet spurttraining, duurtraining, interval en tempo trainingen om capaciteit en vermogen op te bouwen: zowel aeroob als anaeroob. We verzorgen minimaal drie begeleide trainingen in groep. De rest van de training vindt plaats op individuele basis. Doelstelling is om op basis van de training deel te nemen aan wedstrijden, vooral aan de interclubs en kampioenschappen.

Wedstrijddeelname

In elk seizoen nemen ARAC-atleten deel aan diverse wedstrijden in de regio. Tijdens het zomerseizoen zijn er meetings en meerkampen. Bij een meeting kiest de atleet zelf aan welke disciplines hij/zij deelneemt. Bij een jeugdmeerkamp moet een atleet alle disciplines op het programma meedoen. In de winter nemen de atleten deel aan veldlopen en indoorwedstrijden.

Alle atleten kunnen verder deelnemen aan diverse andere georganiseerde joggings en stratenlopen. Zie voor onze ARAC-organisaties de activiteitenpagina. Zo mogelijk drie maal per jaar helpen bij ARAC-organisaties.